Daging Masak Mamak
500gm daging
300gm bwg merah dimayang (kre2 dlm 2 genggam tgn sye la.kalo tgn kmu besa, krgkan skit.hihi)
2sb cili boh
2sb myk sapi
1bj bwg besar
sdikit bunge lawang, kulit kayu manis,n buah pelaga (4 sekawan tuh)
2sb kicap cair
5tgkai daun kari
gram, gula, serbuk prasa
Cara2nya:-
1) Perap daging + kicap cair for about 1 hour.
2) Panaskan myk + tumis bwg merah until kekuningan, then angkat n set aside.
3) Then panasakn skit minyak + tumis 4 sekwan tu.ble da naek bau tu, masukkan daun kari ye kawan2. igt, daun je, jgn p masuk ngn tgkai2 skali.tcekik kang nk makan ;p
4) Pastu masukkan cili boh + tumis smpai garing..
5) Then masukkan daging perap td bersama sdikit air..(nk bg dgging empuk kan..nnti liat plak).Pastu bia la dgg tu empuk..dlm mse 30 mins gak la..tips kalo nk dgg cpt empuk slain gne pressure cooker is msukkan kce ke seramik? dlm priuk yg msk dgg tu..insyallah cpt empuk..cm kt umah ni ktorg gne ade sudu kace yg gune utk mkn eskrem tu..kecik je..so ltak je dlm priuk bsame dgg tu..hehe..x pecah pon sudu tu..heho..
6) pastu ble dgg tu da empuk,leh la masukkan bwg merah+ bwg besar+ garam+gula dll...
7) siap! hihi..kalo nk hias ngn cili belah 4 tu pon bole..sdap2! heehe
Kacang Panjang Lenggang
1 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
1 ikat kcg pnjang
1 bj telur
sdikit serbuk kunyit
sdikit lada sulah
sdikit garam
Cara2:-
1) Tumis bwg mrh + bwg putih. Mak sye ckp bwg putih bek utk kesihatan.so leh ltak byk2.hehe..
2) Then, masukkan lada sulah..goreng kejap then masukkan kcg pnjng...goreng lagi.
3) pastu agak2 da lmbut skit, masukkan telur + gram+ sdikit serbuk kunyit. kacau2 smpai telur hncur...
4) goreng lagi smpai rse2 da masak..
5) siap! Senang je kan..hehe..
ok,sekian sje untuk hr ini, bertemu kte d laen hr pade waktu yg sye xtau ble.hehe.da~ :D
1 comment:
huhu...nmpak sedap. bleh try! miss u.
Post a Comment